Friss topikok

  • nattivve: Egy régi post hasonló témában... bojtarok.blog.hu/2009/02/12/szakvizsgazas_kezdoknek (2011.09.15. 19:29) Mennyi idő kell a felkészülésre?
  • aladárhárom: @té em: Na igen, nekem is nagyon szüken volt meg a négy hét. (2010.11.19. 09:38) Közérdekű 2.
  • aladárhárom: Egy írásbeli kérdés munkajogból: Debreceni munkáltató öt szerszámkészítővel dolgozik, 58-59 évesek... (2010.11.19. 09:35) C/1 - írásbeli szakvizsga

A jogi szakvizsga három részből áll:

a./ polgári jog és családjog, a gazdasággal kapcsolatos joganyag, polgári eljárásjog,
b./ büntetőjog, büntető eljárásjog, büntetés-végrehajtási jog,
c./ munkajog és társadalombiztosítási jog, alkotmányjog és közigazgatási jog, európai közösségi jog.

A jelölt egy általa választott tárgyból írásbeli, illetve valamennyi vizsgatárgyból szóbeli vizsgát tesz. Európai közösségi jogból írásbeli vizsga nem tehető.
 

Ha az ember rászánja magát, hogy nekivág a vizsgáknak, az első megoldandó feladat: melyik részvizsgával kezdjen, ugyanis abból a témakörből kell írásbeli tárgyat választani.

Ha csak nem vagy olyan szerencsés, hogy az egyik teljes terület szakértője lettél a gyakorlati idő alatt, bizony komoly fejtörést okoz az írásbeli tárgy kiválaztása, hiszen ez a belépő az első szóbeli részvizsga eredményét is determinálja, arról nem is beszélve, hogy az első vizsga eredménye (és az írásbelid is teljes terjedelemben) a további vizsgák cenzorainak a kezében is ott lesz...

Sok hasznos tanács terjed szájhagyomány útján azzal kapcsolatban, hogy melyiket érdemes választani:

Sokan esküsznek a büntető anyagi jogra (többek között az ELTE felkészítő tanfolyamát tartó dr. Tóth Mihály is), mert szerintük jogszabályhasználat mellett a tényállásban nemigen lehet hibázni. Mások a büntetés-végrehajtás mellet érvelnek azzal, hogy (kétségtelenül) ez a legrövidebb rész, és ebből az anyagból belátható mennyiségű az írásbelin feladatként adható határozatok száma.

A munkajog is népes tábort tudhat magáénak, azonban nem árt odafigyelni, hogy a C/1 témakör a munkajog és társadalombiztosítási jog együtt! Azért TB-ből lehet érdekeseket kérdezni...

Az A részvizsgából gyakran a Pp-t javasolják arra figyelemmel, hogy ez esetben is belátható terjedelmű az írásbelin előfordulható határozatok száma, azonban ez esetben szem előtt kell tartani azt, hogy míg az anyagi jognál azért a szóbelin még lehet szépíteni az "értelmezésem szerint" formulával, Pp-n azért nem igen van erre lehetőség.

Személyes tapasztalatom szerint abból a tárgyból érdemes írásbeli vizsgát tenni, amit az ember leginkább kedvel (vagy legalábbis a legkisebb undorral áll neki a tanulásnak).

És végül: a szakvizsgát sikerrel teljesítettek beszámolói szerint átalában megoldható a feladat, sőt, gyakran annyira egyszerű, hogy hosszan gondolkodik rajta az ember, hogy hol van a csapda. Pedig nincs.

Címkék: választás írásbeli részvizsga

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jogiszakvizsga.blog.hu/api/trackback/id/tr72183408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása