Friss topikok

  • nattivve: Egy régi post hasonló témában... bojtarok.blog.hu/2009/02/12/szakvizsgazas_kezdoknek (2011.09.15. 19:29) Mennyi idő kell a felkészülésre?
  • aladárhárom: @té em: Na igen, nekem is nagyon szüken volt meg a négy hét. (2010.11.19. 09:38) Közérdekű 2.
  • aladárhárom: Egy írásbeli kérdés munkajogból: Debreceni munkáltató öt szerszámkészítővel dolgozik, 58-59 évesek... (2010.11.19. 09:35) C/1 - írásbeli szakvizsga

Gyakran kérdezik a jogi szakvizsgára készülők, hogy mennyi időt kell szánni a felkészülésre.

A legjobb tanács: amennyire neked szükséged van.

Amit érdemes azonban szem előtt tartani a tanulmányi szabadség tervezésénél az az elolvasandó anyag mennyisége és a lelkesedés foka az adott tantárgyhoz. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy bizony a diplpma megszerzése - és így az utolsó vizsgaidőszak - óta legalább három év eltelt (kivéve persze ha olyan lelkes voltál, hogy valamilyen további papír megszerzését is bevállaltad).

Ha megengetheted magadnak a hosszabb szabit, akkor elég, ha a vizsga előtt két és fél - három héttel fogsz neki a tanulásnak (bár itt kell megjegyeznem, van olyan ismerősöm, aki inkább 3 hónap (!) fizetés nélküli szabadségot vett ki, hogy tökéletesen felkészülhessen egy-egy vizsgára...).

Ha munka mellett tervezel tanulni, akkor is érdemes - ha megteheted - a vizsga előtti hétre szabaddá tenni magad, mert tényleg hatalmas mennyiségű anyagot kell koncentráltan egy időpontra a fejedbe sűríteni.

Én képtelen lettem volna munka után tanulni (a történet teljességéhez azért hozzá tartozik, hogy hazavárt egy másfél éves kisember is), az biztos, hogy nagy akaraterő kell ahhoz, hogy nyolc (+ x) órányi agymunka után még (gyakorlatilag) új ismeretek megszerzésének neki ülni. De ha csak így tudod megoldani a tanulást, ne keseredj el, így is meg lehet csinálni, csak jól kell beosztani a tanulnivalót és a vizsga előtt akár másfél hónappal el kell kezdeni :)

A legnagyobb időrabló egyébként a szükséges joganyag és segédanyagok felkutatása: nagy segítség, ha a munkahelyeden van a jogtár használatában jártas  titkárnő :)

Te mennyi időt szánsz vagy szántál a felkészülésre? Írd meg nekünk!

Címkék: szakvizsga felkészülés felkészülési idő

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jogiszakvizsga.blog.hu/api/trackback/id/tr252355611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása