Friss topikok

  • nattivve: Egy régi post hasonló témában... bojtarok.blog.hu/2009/02/12/szakvizsgazas_kezdoknek (2011.09.15. 19:29) Mennyi idő kell a felkészülésre?
  • aladárhárom: @té em: Na igen, nekem is nagyon szüken volt meg a négy hét. (2010.11.19. 09:38) Közérdekű 2.
  • aladárhárom: Egy írásbeli kérdés munkajogból: Debreceni munkáltató öt szerszámkészítővel dolgozik, 58-59 évesek... (2010.11.19. 09:35) C/1 - írásbeli szakvizsga

A kezdő témakör kiválasztásánál már volt róla szó, hogy az írásbeli szakvizsga témaköre mutat irányt az első szóbeli megmérettetés menetére is.

A szóbeli szakvizsga lebonyolítása általában az OIT épületének közelében zajlik, figyelemmel arra, hogy a szóbeli vizsgák pontos helyszínét - az írásbelizők kivételével - a vizsgázók a vizsga napján délben tudják meg.

Egy-egy bizottságnál általában öt jelölt vizsgázik, ez a létszám azonban a megfutamodók számával csökkenhet. A csoportban nagy valószínűséggel vannak olyanok akik írásbeliztek is. Az eddigi tapasztalatok alapján általában az írásbelit író jogászok kezdik a vizsgát - kivéve ha a vizsgázók között speciális helyzetben lévő (pl. nyolc hónapos terhes anyuka) is van.

A bizottság három tagból áll: témakörönként egy-egy vizsgáztató vesz részt a megméretésen.

A vizsga sorrendjét a vizsgázó határozhatja meg, azonban az első szóbelin az írásbeli tárgynak választott szakvizsgatárggyal kezdődik a vizsgáztatás.

A cenzorok (így hívják a vizsgáztató szakembereket) a tételsor alapján tesznek fel kérdéseket, tehát nincs tételhúzás. A kérdések azonban nem a tételsorban meghatározott címek kimerítő kidolgozására vonatkoznak, hanem a témakörön belül hangzanak el gyakorlati - de legalábbis annak látszó - kérdések.

Biztosan "bizottság-függő" a vizsga hangulata, azonban az elmondható, hogy aki becsületesen felkészül a vizsgára, azt a bizottság is segíti (jó kérdésekkel, megoldásra vezető példákkal) abban, hogy eredményesen záruljon az adott szakvizsga-forduló.

A te szakvizsgád nem ilyen volt? Írd meg nekünk!

Címkék: szakvizsga szóbeli tételsor

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jogiszakvizsga.blog.hu/api/trackback/id/tr182329377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása