Friss topikok

  • nattivve: Egy régi post hasonló témában... bojtarok.blog.hu/2009/02/12/szakvizsgazas_kezdoknek (2011.09.15. 19:29) Mennyi idő kell a felkészülésre?
  • aladárhárom: @té em: Na igen, nekem is nagyon szüken volt meg a négy hét. (2010.11.19. 09:38) Közérdekű 2.
  • aladárhárom: Egy írásbeli kérdés munkajogból: Debreceni munkáltató öt szerszámkészítővel dolgozik, 58-59 évesek... (2010.11.19. 09:35) C/1 - írásbeli szakvizsga

Következzen egy példa a polgári anyagi jog írásbeli szakvizsga feladatra:

Vas Dénes a felperesek testvére, a halála előtt néhány hónappal agyvérzést kapott, bal lába és keze megbénult, a beszéde nehezen érthetővé vált. Az örökhagyó kezelés végett október 17-én került kórházba, majd október 24-én délelőtt a betegtársaitól papírt és tollat kért. Megírta a végrendeletét, és örökösnek elvált feleségét, Vas Dénesnét jelölte meg, akit a végrendeletben Vas Dénesné, „kis feleségem”-nek nevezett meg. A keltezési hellyel és november 24-ei keltezéssel ellátott, saját kezűleg írt és aláírt végrendeletet az örökhagyó átadta a kórházban egy orvosnak megőrzésre. Vas Dénes még aznap este újabb agyvérzést kapott, és meghalt.


A felperesek keresetükben az írásbeli magánvégrendelet érvénytelenségének a megállapítását kérték. Előadták, hogy végrendelet hiányában ők a törvényes örökösök. Kereseti kérelmüket arra alapították, hogy a végrendelet november 24-ei keltezésű, az örökhagyó viszont akkor már nem élt, így a végintézkedésnek nincs is hatálya. Hivatkoztak arra is, hogy az örökhagyó a súlyos betegsége miatt nem volt cselekvőképes állapotban, ezt igazolja az is, hogy a több éve elvált feleségét „kis feleségem”-nek nevezte.


Az alperes a kereset elutasítását kérte. Előadta, hogy ő csak november 25-én kapta meg a végrendeletet a kórházi orvostól, mert akkor szerzett egyáltalán tudomást a történtekről. Felmutatott egy képes levelezőlapot, amelyet az örökhagyó a házasságuk felbontása után küldött, és azon is „kis feleségem” a megszólítás. A bíróság perben kihallgatta a kórházi orvost tanúként, aki kijelentette, hogy megítélése szerint az örökhagyó még a halála előtti délután is értelmi képességének birtokában volt, beszámítási képességének fogyatékosságára semmi sem utalt. Előadta, és határidőnaplójának eredeti bejegyzésével igazolta, hogy a végrendeletet október 24-én vette át. Befejezésül előadta, hogy amikor a végrendeletet átvette, azt borítékba tette és annak keltezését nem vizsgálta.

Készítendő: elsőfokú ítélet

 

 Megoldás: A végrendelet keltezésének téves megjelölése egymagában a végrendelet érvénytelenségét nem vonja maga után, hanem - szükség esetén - csak a valóságos adatok bizonyításának nyitja meg az útját. (BH1984. 190.)

Forrás: www.jogiforum.hu

Címkék: írásbeli a/1 írásbeli feladat

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jogiszakvizsga.blog.hu/api/trackback/id/tr662326667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása