Friss topikok

  • nattivve: Egy régi post hasonló témában... bojtarok.blog.hu/2009/02/12/szakvizsgazas_kezdoknek (2011.09.15. 19:29) Mennyi idő kell a felkészülésre?
  • aladárhárom: @té em: Na igen, nekem is nagyon szüken volt meg a négy hét. (2010.11.19. 09:38) Közérdekű 2.
  • aladárhárom: Egy írásbeli kérdés munkajogból: Debreceni munkáltató öt szerszámkészítővel dolgozik, 58-59 évesek... (2010.11.19. 09:35) C/1 - írásbeli szakvizsga

A bírósági és az ügyészségi fogalmazó, az ügyvédjelölt, a jogi előadó és más jogi munkakörben dolgozó jogász  jogi szakvizsgát tehet. A szakvizsga tehát a jogász számára lehetőség, de egyáltalán nem kötelesség – szakvizsga nélkül is jogász a jogász. Vagy mégsem?

Bizonyos tevékenységek esetében jogszabály írja elő, hogy a jogász szakvizsgával rendelkezzen. Ilyen például az ügyvédi, ügyészi, bírói, közjegyzői, jogtanácsosi pálya, de a munkáltatók is számos esetben megkövetelik a szakvizsga meglétét bizonyos munkakörök ellátásához.

A jogi szakvizsgáról szóló 5/1991. (IV. 4.) IM rendelet 1. § (2) bekezdése szerint a jogi szakvizsga célja, hogy a jelölt - a joggyakorlati idő eltelte után - számot adjon gyakorlati szaktudásáról és jogalkalmazási készségéről. Tehát a cél nem más, mint maga a vizsga… Azonban az elsajátítandó anyag mennyisége, jellege nem arra enged következtetni, hogy a vizsgán valóban a gyakorlati idő alatt megszerzett szaktudásra és jogalkalmazási képességre kíváncsi a bizottság.

A jogi szakvizsga egységes, bármely jogterületen és jogi munkakörben önálló jogi munka végzésére jogosít. Ez azért ad némi vitára okot. Kétség kívül hasznos, ha a szakvizsgával a kézben a jogász bármilyen jogi tevékenységet végezhet. De valahol irreális, hogy ugyan olyan mélységű és terjedelmű jogszabályismeretet várnak el minden jogterületen egy polgári ügyekkel foglalkozó ügyvédjelölttől, egy büntető ügyszakos bírósági fogalmazótól, vagy egy vidéki városban dolgozó gyámügyi előadótól. Ha mégsem ugyanolyan az elvárás – tehát a vizsgán figyelembe veszik, hogy a vizsgázó „honnan jött”, akkor a szakvizsga máris nem egységes, így az egyes szakmák átjárhatósága is megkérdőjeleződik…

Egyelőre azonban ez van, ezt kell szeretni (?)

Címkék: gyakorlat szakvizsga egységes szakvizsga

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jogiszakvizsga.blog.hu/api/trackback/id/tr932179178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása